Mamy 3 miejsce w konkursie „Black box” w Tarnowie!
17.04.2018 roku uczniowie naszej szkoły: Mateusz Zoła z klasy IV b i Jan Siwek z klasy II d startowali w jednym z najtrudniejszych konkursów. Uczestnicy nie wiedzieli z jakich składników będą sporządzać potrawę. Obowiązkowo musieli wykorzystać w tym roku: kotlet cielęcy, botwinkę, szparagi i czosnek niedźwiedzi. Do tego można było dobierać różne surowce ze wspólnego stołu. Na nim było mnóstwo warzyw, owoców, ziół, kasze, kozi ser, boczek, jadalne kwiaty…
To była świetna okazja do pobudzenia wyobraźni przyszłych kucharzy! Pozwoliła im wykreować nowe, smaczne i pięknie podane dania!
Mateusz sporządził kotleciki cielęce marynowane w pesto z czosnku niedźwiedziego i orzechów włoskich, kaszę kuskus z zielonymi szparagami, botwinkę z kozim serem duszoną na miodzie i czerwonym winie z pianką z białych szparag.
Jan przygotował kotlet jagnięcy na sianku z pora z purée z ziemniaka truflowego z orzechami włoskimi z nutką kiełków jarmużu, szparagami i chipsami z botwinki.
Wyczarowane potrawy były godne uznania!. Technicznie Mateusz Zoła zostawił rywali daleko w tyle!. Ostatecznie zajął 3 miejsce!
Gratulujemy!
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie
Opiekun: Grażyna Kumorek-Mastalerz