31 maja 2023 r. odbyły się w warsztacie szkolnym słodkie warsztaty. Wzięło w nich udział 30 uczniów z klas o różnym profilu. Słodki temat przyciągnął kucharzy i cukierników.
Postawiliśmy na tradycyjne i nowoczesne przysmaki. Każdy z uczestników miał zajęcie, ponieważ ćwiczeń było bardzo dużo: rogale świętomarcińskie z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z nadzieniem z białego maku, mazurki z kajmakiem, szarlotki z bezą włoską w kształcie róży, mini torciki z kremem i trzy nowoczesne desery restauracyjne. Oprócz tego młodzież uczyła się wykonywać dekoracje z kremu i bezy włoskiej oraz formować figurki z masy cukrowej.
Wspólna praca nie tylko podniosła poziom wiedzy i umiejętności uczniów, ale również umożliwiła nawiązanie przez nich nowych kontaktów, integrację społeczności naszej szkoły w różnym wieku i różnej narodowości.
Warsztaty prowadzili: kierownik warsztatu szkolnego Grażyna Kumorek-Mastalerz, prof. Barbara Kumorek i prof. Ludwika Marszałek oraz uczniowie – Michał Świątkowski, Maciej Wróbel, Anna Karska i Wiktoria Ożóg.
Dziękujemy Wszystkim za udział i zaangażowanie!