RYBY I OWOCE MORZA
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie realizuje projekt unijny Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej w Gminie Miejskiej Kraków – 2 edycja. Dzisiejszym tematem przewodnim były „Ryby i owoce morza”. Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Ze względu na ogromną wartość odżywczą powinny one trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza tłuste morskie. Natomiast owoce morza – są cennym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Podobnie jak ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 – nie są to jednak jak w przypadku zwłaszcza tłustych ryb ilości imponujące.
Uczestnicy kursu sporządzali : „Sałatkę z grillowanych krewetek królewskich w kompozycji owoców i sosu mango o aromacie imbiru”, „Małże nowozelandzkie w aromacie masła Cafe de Paris”, „Kompozycję z małż św. Jakuba i koktajl z kraba o aromacie orzechów laskowych”, „Sandacza faszerowanego”, „Terrinę z sandacza i łososia z kawiorem na bukiecie sałat z sosem balsamico” oraz „Stek z łososia w sosie cytrynowym w kompozycji jarzynowego ratatuille”. Wszystkie potrawy wyglądały imponująco.
Pani Prof. Beata Dziekan- Krawczyk
Pani Prof. Marta Musiałowska
Zapraszamy do galerii zdjęć.